Denne bog er den anden i en serie på 15 titler, skrevet af professionel hundeadfærdsspecialist Rie Ravn. Bogen giver let og overskuelig indsigt i hundens behov, sprog og adfærd. Redskaber til at forebygge bl.a. alene-hjemme-problemer og urenlighed. Gode råd til forebyggelse af stress og smerter. Information om foder og motion samt beskrivelser af særlig vigtige træningsøvelser.

Kort fortalt -al nødvendig vejledning i at blive en kompetent hundeejer med en glad og problemfri familiehund.

104 sider. Pris kr. 99,-

Bestilling på forlag@rieravn.dk

Foto Forside DKH

Den Kompetente Hundeejer

Udsnit af Den Kompetente Hundeejer om Bio-Hund samt 10 bud

Bio-hund -hvad er nu det?                                                                 

Bio-Hund er et begreb, jeg har udviklet i et forsøg på at få hundeejere og hundetrænere til at komme tilbage på rette spor. I dag går det at have hund rigtig meget ud på, hvad hunden kan af mærkelige øvelser og også om at få så eksotisk en race eller blandingshund som muligt. Jeg vil gerne slå et slag for, at vi kommer tilbage til, hvad hunden oprindelig var lavet til, og hvordan den bør se ud - af etiske, moralske og helbreds-mæssige årsager.

En hund er lavet til at følge os som ejere og så vidt muligt deltage i vores gøremål. Når hunden kan fungere problemfrit i en familie og har en høj livskvalitet, ser jeg ingen grund til ikke at lave andre ting med den også: Agility, rally, lydighed, osv. Men alt for ofte sætter vi vores prioritering efter egne ambitioner og ikke ud fra, hvordan vi bedst kan øge hundens livskvalitet. En dygtig agility-hund, der må være i bur det meste af sit liv, fordi den kører for højt og er for aggressiv til at kunne være sammen med familien? En hund trænet i forsvarsarbejde, der er nødt til at være i hundegård, når den ikke trænes, fordi den kun hører efter manden i huset og udgør en potentiel trussel over for resten af familien? Det er da ikke målet med at have hund?!

Hav fokus på at bruge hunden på en hensigtsmæssig måde med respekt for dens art inden for følgende områder:

 • Stimulering -motion i form af gode gåture uden telefon og musik. Hjernegymnastik i form af især næsearbejde -søgeøvelser og spor.
 • Lederskab - et naturligt lederskab, hvor vi tager ansvar for hunden og hjælper den med ikke at begå fejl.
 • Miljøtræning -så hunden ikke overvældes af de ting, der findes i vores hverdag. Vi kan også have hunden med flere steder, hvis den er godt miljøtrænet. Det er desuden super god stimulering af dens hjerne- og sanseceller.               
 • Socialisering - lad hunden være sammen med andre hunde hvis muligt. Det er vigtigt for dens sprog og selvopfattelse.
 • Flokinstinkt -undlad at lukke hunden væk/være alene mere end højest nødvendig. Vi er ofte hele omdrejningspunktet i dens liv.
 • Ernæring -giv hunden korrekt foder og meget gerne gode kødben med jævne mellemrum. Husk at ernæring og adfærd hænger tæt sammen.
 • Smerter -rigtig mange hunde har ondt uden nogensinde at vise tegn på smerter. Kig på dens adfærd -afvigende adfærd er ofte et symptom på smerter.
 • Naturligt miljø og adfærd -giv hunden adgang til naturlige omgivelser i form af skov, mark og strand med jævne mellemrum. Det er godt for både krop, sjæl og hjerne.
 • Lave ingenting -lær også hunden at lave absolut ingenting. Den skal ikke underholdes og igangsættes konstant. Lær den at aktivere sig selv.

Det er i princippet ikke så kompliceret: En hund er et socialt flokdyr -og sådan skal den behandles, med kærlighed, respekt og forståelse.

Den Kompetente Hundeejers 10 bud:

 1. Tag ansvar for din hund - så den ikke føler sig utryg og har tillid til dig som leder. Sæt den ikke i en situation, den ikke kan klare. Skulle det alligevel ske: ØG AFSTAND til det der stresser den!
 2. Stimuler din hund korrekt -både motion, hjernegymnastik og leg med andre hunde. Afstemt efter netopdenhund.
 3. Guid din hund -så den ikke begår fejltagelser og i værste tilfælde risikerer at blive aflivet.
 4. Forstå den -lær at læse dens signaler så misforståelser og mistillid ikke opstår.
 5. Respektér den -respektér dens grænser.    
 6. Beskyt den -hegn haven ind og hav den i snor på gåturen, så den ikke risikerer at blive påkørt eller bidt af andre hunde -eller påfører andre skade.
 7. Træn den -få hjælp og vejledning i forebyggelse af problemer. Hav fokus pårelevanttræning.
 8. Godt helbred -få den undersøgt regelmæssigt, vacciner med måde. Hold den sund og slank og søg professionel hjælp, når noget ikke er, som det skal være.
 9. Saml op efter den -undgå at sprede smitte og parasitter og at være til gene for andre.
 10. Velopdragen hund-sørg for at din hund er velopdragen, dvs. selv kan træffe beslutninger om, hvad der er ønsket og acceptabel adfærd. Så går du for med et godt eksempel for andre hundeejere og kan have din hund med dig stort set overalt.

Forfatteren

Rie Ravn har siden 2000 drevet Kolding Hundeadfærdscenter, det senere Rie Ravn -Nordic Dog Behavioral Center sammen med sin mand Kent Ravn Staub. De beskæftiger sig med hundetræning, adfærdskonsultationer, osteopati, uddannelse af instruktører, adfærdsspecialister og osteopater samt kurser og foredrag. Nu også aktive via bøger for at nå ud til endnu flere engagerede hundeejere, instruktører og adfærdsspecialister.

Siden Rie startede med at arbejde med hunde, har hun deltaget i over 120 efteruddannelser, kurser og foredrag. Hun har især besæftiget sig med problematikker som:

 • Smerter
 • Stress
 • Hundesprog
 • Adfærd
 • Ernæring
 • Hunderacernes forskellighed
 • Kastration og indflydelse på adfærd
 • Osteopati
 • Akupunktur
 • Homøopati

Især det at se hunden som en helhed og kunne se sammenhængen mellem ex. kost, smerter, træning, race og adfærd har været Rie's mål, for at kunne yde hund og ejer en langt bedre og mere effektiv hjælp.

Derudover har hun medvirket i Operation X som ekspert i forbindelse med kamphunde og hundekampe samt i Mig og min mor som adfærdsekspert.

Se Profil Rie Ravn

Målgruppen

Denne bog vil glæde ENHVER hundeejer -og hund!
Bogen er tiltænkt til både den kommende og nybagte hundeejer, der ønsker en større forståelse af det nye familiemedlem, der har taget huset med storm -ofte i mere end én forstand! Og sandelig også tiltænkt til den rutinerede hundeejer, der vil få stor glæde af at anvende den som opslagsbog og læse i den igen og igen.